Czy istnieje zdrowszy odpowiednik pizzy, który będzie równie smaczny?

Tak! Wystarczy podmienić część mąki, użyć mozzarelli w wersji light, odpowiednio dobrać dodatki i voilà – pyszna i pełnowartościowa fit pizza gotowa.

Fit pizza proteinowa

Składniki

(na 1 pizzę = 2 porcje)

Na ciasto:
  • Drożdże świeże 5g
  • Cukier 2,5g
  • Woda 85ml
  • Sól 2g
  • Mąka pszenna (najlepiej typ „00”) 70g
  • Mąka sojowa odtłuszczona 25g
  • Mąka ryżowa 5g
Na sos:
  • Ketchup bez cukru 50g
  • Oliwa z oliwek 3g
  • Oregano
  • Czosnek granulowany
  • Cebula suszona

Dodatki:

  • Mozzarella light (kulka w zalewie) 100g
  • Szynka drobiowa 40g
  • Pieczarki 150g
Sposób wykonania

Ciasto:

  1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i całą wodę. Mieszamy.
  2. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy sól i mąki. Wyrabiamy ciasto mikserem z hakami.
  3. Wyrobione ciasto przekładamy do zamykanego pojemniczka posmarowanego cienko oliwą, zamykamy go i wstawiamy do lodówki na noc.

*W wersji szybszej: do ciasta dodajemy 10g drożdży i po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na minimum 1h.*

 

Sos:

  1. Ketchup mieszamy z oliwą i przyprawami.

Dodatki:

  1. Mozzarellę kroimy w kostkę.
  2. Szynkę rozrywamy na drobne kawałki lub kroimy.
  3. Pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy na suchej patelni.

 

Pizza:

  1. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką papier do pieczenia (nie zagniatamy ponownie ciasta!) i formujemy koło rozciągając ciasto w kierunku zewnętrznym.
  2. Na uformowanym cieście rozsmarowujemy sos i układamy dodatki.
  3. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C (lub więcej) do zarumienienia się brzegów.
fit pizza
Przybliżone wartości odżywcze 1 porcji

Wartość energetyczna 444 kcal
Węglowodany 47 g
Tłuszcz 10 g
Białko 35 g
Wskazówki
  • Do ciasta możesz użyć mąki pszennej typ 450 lub typ „00” tzw. mąka na pizzę.
  • Nie pomijaj dodatku mąki ryżowej. 5g wydaje się być nieznaczącą ilością, jednak wpływa ona na konsystencję i chrupkość ciasta.
  • Po wyjęciu wyrośniętego ciasta z lodówki, daj mu się ogrzać do temperatury pokojowej przez min. 30 minut.
  • Porządnie rozgrzej swój piekarnik przed pieczeniem pizzy. 250°C to minimum. Jeżeli twój piekarnik ma wyższą temperaturę – wykorzystaj to.
  • Jeżeli posiadasz, użyj kamienia do pieczenia pizzy, dzięki niemu spód pizzy będzie lepiej podpieczony, jednocześnie skraca się czas pieczenia.

Sprawdz również inne przepisy na mojej stronie oraz zajrzyj na Instagram, po więcej treści.

0
Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x