Majonez – świetnie smakuje jako dodatek do sałatek czy do jajek. Każdy ma swój ulubiony, jednak majonez jest dość kalorycznym dodatkiem. Na szczęście w ostatnich latach pojawiło się bardzo dużo opcji majonezów light oraz wege, dzięki czemu możemy cieszyć się kremowym, majonezowym smakiem i jednocześnie zaoszczędzić trochę kalorii. Czy majonez light jest zdrowszą opcją?

Co kryje się w składzie majonezu?

Na początek przyjrzyjmy się składnikom, z których powstaje majonez. W skład domowego majonezu wchodzą: jajka, musztarda, ocet lub sok z cytryny, sól i olej roślinny. Niektóre receptury zawierają jeszcze cukier i pieprz.

A co znajdziemy w składzie kupnego, zwykłego majonezu?

*Wpis nie jest sponsorowany.*

Majonez dekoracyjny Winiary

Przykład „zwykłego’ majonezu, nie light

Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (e385) sól wapniowo-disodowa EDTA, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

Wartości odżywcze w 100g:

704 kcal
tłuszcze 76,3g
  w tym nasycone 5,3g
węglowodany 2,9g
  w tym cukry 2,3g
białko 1,5g

Źródło informacji o produkcie: strona producenta

zwykły majonez
Różnice w składzie majonezu domowego i kupnego

Jak widać skład majonezu kupnego różni się od domowego głównie dodatkiem przeciwutleniacza, jednak jest on tutaj nie bez powodu, gdyż zwiększa on trwałość produktów spożywczych oraz je konserwuje. To między innymi dzięki takim składnikom przydatność produktu do spożycia jest długa i nie zepsuje on nam się w lodówce kilka dni po otwarciu słoika.

Niestety zwykły majonez to bomba kaloryczna, oczywiście w zależności od użytej ilości, jednak dodając łyżkę zwykłego majonezu możemy zwiększyć kaloryczność dania nawet o 140-160 kcal (w zależności od producenta).

Jakie więc mamy alternatywy?

Możemy próbować podmienić majonez w sałatkach np. jogurtem, jednak doskonale wiem, że nic nie zastąpi kremowego majonezu na ugotowanym jajku. Dlatego poniżej pokażę Wam różne alternatywne wersje majonezów, które zawierają o połowę mniej kalorii, a niektóre z nich są również wegańskie. Majonezy light przedstawione poniżej znajdziecie w różnych sklepach, również w dyskontach oraz są one z różnych półek cenowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Do wyboru do koloru 🙂

Majonez lekki Winiary

Wersja light standardowego majonezu

Skład: woda, olej rzepakowy, żółtko jaja , cukier, skrobia kukurydziana, musztarda (woda, gorczyca , ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), ocet, sól, regulator kwasowości (kwas fosforowy, kwas cytrynowy), aromat, czosnek,substancja konserwująca (sorbinian potasu), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (kurkumina).

Wartości odżywcze w 100g:

338 kcal
tłuszcze 33,2g
  w tym nasycone 2,8g
węglowodany 8,4g
  w tym cukry 4,6g
białko 1,1g

Źródło informacji o produkcie: strona producenta

majonez light winiary
Majonez light Hellmann’s

Majonez lekki, o obniżonej zawartości tłuszczu o 60%

Skład: woda, olej rzepakowy (25,4 %), ocet, cukier, skrobia modyfikowana, żółtko JAJA kurzego¹ (2,7 %), sól, musztarda (woda, GORCZYCA, ocet, sól, aromaty, przyprawy), naturalne aromaty, zagęszczony sok z cytryny, błonnik cytrusowy, kwas: kwas mlekowy, substancja konserwująca: kwas sorbowy, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA, barwnik: karoteny

Wartości odżywcze w 100g:

289 kcal
tłuszcze 27g
  w tym nasycone 2,2g
węglowodany 9,1g
  w tym cukry 2,3g
białko 0,5g

Źródło informacji o produkcie: etykieta produktu

majonez light hellmanns
Majonez sałatkowy wegański goVege (Biedronka)

Majonez wegański

Skład:

Woda, Olej rzepakowy 30%, Musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), Skrobie modyfikowane, Ocet winny biały, Cukier, Sól, Stabilizator: guma ksantanowa, Koncentrat soku z cytryny, aromaty naturalne, Przeciwutleniacz: E 385

Wartości odżywcze w 100g:

312 kcal
tłuszcze 30g
  w tym nasycone 2,23g
węglowodany 9,2g
  w tym cukry 4,1g
białko 0,0g

Źródło informacji o produkcie: etykieta produktu

majonez sałatkowy govege biedronka
Majonez premium vegan Roleski

Majonez wegański

Skład: woda, olej słonecznikowy (25 %), musztarda (6,5 %) (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, naturalne aromaty), skrobie modyfikowane, ocet winny biały (3,7 %), cukier trzcinowy, sól himalajska (1%), koncentrat soku z cytryny, stabilizator: guma ksantanowa; aromaty, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA

Wartości odżywcze w 100g:

269 kcal
tłuszcze 25g
  w tym nasycone 1,9g
węglowodany 9,6g
  w tym cukry 4,1g
białko <0,5g

Źródło informacji o produkcie: etykieta produktu

majonez premium roleski
Cremajo bez jajek Starck’s

Krem majonezowy, bez jajek, wegański

Skład: woda, olej roślinny rzepakowy, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar, ocet spirytusowy, cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, GORCZYCA, cukier, sól), sól, substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu, przeciwutleniacz: E385, barwnik: karoteny

Wartości odżywcze w 100g:

230 kcal
tłuszcze 20g
  w tym nasycone 1,5g
węglowodany 10,3g
  w tym cukry 4,0g
białko 0,1g

Źródło informacji o produkcie: etykieta produktu

cremajo starcks
Majonez familijny (Lidl)

Na pierwszy rzut oka zwykły majonez, jednak ma obniżoną zawartość tłuszczu.

Skład: woda, olej rzepakowy 31%, musztarda (woda, ocet spirytusowy, GORCZYCA, sól), cukier, skrobia modyfikowana, żółtko jaja 3,5%, ocet spirytusowy, sól, przyprawy, ekstrakt przypraw (zawiera gorczycę), substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, kwas: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA

Wartości odżywcze w 100g:

315 kcal
tłuszcze 31g
  w tym nasycone 2,4g
węglowodany 7,8g
  w tym cukry 4,2g
białko 0,7g

Źródło informacji o produkcie: etykieta produktu

majonez familijny lidl
Skład majonezu light

Skład majonezu light jest zazwyczaj dłuższy niż zwykłego, a to za sprawą dodatku substancji zagęszczających, które zostały użyte w celu zapewnienia pożądanej kremowej konsystencji. Jednak gdy sprawdzimy jakie substancje zagęszczające zostały użyte okazuje się, że jest to głównie guma guar i guma ksantanowa. Obydwie substancje są bezpieczne dla zdrowia w używanych w przemyśle spożywczym ilościach (używa się ich nawet przy produkcji leków) oraz są pozyskiwane z roślin. Nie ma więc się czego bać jeżeli chodzi o dodatki do żywności, gdyż każdy z nich, przed dopuszczeniem go do stosowania, po pierwsze przechodzi szereg badań, po drugie ustalana jest bezpieczna dawka oraz musi zostać zatwierdzony przez odpowiednie organy.

Czy majonez light jest lepszy od zwykłego?

W mojej opinii majonez light (o mniejszej zawartości tłuszczu oraz kaloryczności) będzie lepszym wyborem. Używanie majonezu light znacząco obniżyć kaloryczność posiłku, a to głównie nadwyżka kaloryczna powoduje nadmierną masę ciała i w konsekwencji szereg chorób. Dzięki używaniu majonezu light możemy cieszyć się majonezowym smakiem i nie martwić o negatywny wpływ nadmiaru kalorii (oczywiście wszystko jak zawsze w rozsądnych ilościach wink).

Na koniec zostawiam dla Was jeszcze grafikę z porównaniem kaloryczności wszystkich przedstawionych przeze mnie majonezów na 100g produktu.

majonezy light

Używasz majonezu w swojej kuchni? Który jest Twoim ulubionym?
Daj znać w komentarzu 🙂

Sprawdz również przepisy na mojej stronie oraz zajrzyj na Instagram, po więcej treści.

0
Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x