Fit sypana szarlotka owsiana jest bardzo prostym i szybkim ciastem, które potrafi zaskoczyć.
Do jej przygotowania możesz użyć mąki owsianej lub zmielonych płatków osianych.
Fit sypana szarlotka owsiana
Składniki
Ciasto:
- mąka owsiana 60g
- mąka pszenna 60g
- kasza manna 100g
- erytrytol 100g
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Nadzienie:
- jabłka ok. 800g lub mus jabłkowy z kawałkami ok. 500g
- cynamon 0,5 łyżeczki
- erytrytol 50g (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- olej 3ml
- masło 30g
Sposób wykonania
- Włączamy piekarnik na 180°C.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dno smarujemy olejem przy pomocy pędzelka.
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce.
- Jabłka kroimy na kawałki i podsmażamy z dodatkiem cynamonu i ew. erytrytolu.
- Na blaszkę ok. 20x20cm wysypujemy pół proszku na ciasto, nakładamy jabłka lub mus i posypujemy pozostałym proszkiem.
- Na wierzch tarkujemy masło (na małych oczkach).
- Pieczemy przez 50-60 minut w 180°C.

Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 16
Wartość energetyczna | 89 kcal |
Węglowodany | 16,1 g |
Tłuszcz | 2,2 g |
Białko | 1,6 g |
Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania