Zdrowsza wersja czekoladowego tortu? Tak!
Spody z fasoli, w środku aksamitny krem ze skyra i dżem wiśniowy. Pycha!
Ten fit czekoladowy tort z wiśniami idealnie nada się na urodziny lub słodką niespodziankę na walentynki.

FIT Czekoladowy tort z wiśniami

Składniki

Ciasto:

  • fasola czerwona 2 puszki (ok. 510g)
  • erytrytol 80g
  • jajka 2 sztuki
  • kakao 30g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej 3ml + kakao 5g

Krem:

  • skyr waniliowy 600g (4 opak.)
  • kakao 20g
  • słodzik 5 tabletek
  • śmietan-fix 10g

Dodatkowo:

  • dżem wiśniowy 100% 120g
  • płatki czekolady 30g

Sposób wykonania

  1. Włączamy piekarnik na 180°C.
  2. Spód tortownicy 16-18cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i opruszamy kakao.
  3. Wszystkie składniki na ciasto blendujemy na gładką masę. Z masy pieczemy w tortownicy 2 spody. 30 minut w 180°C każdy.
  4. Upieczone spody odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Krem: Skyry miksujemy z kakao, pokruszonym słodzikiem i śmietan-fixem.
  6. Na zimny spód wykładamy połowę kremu, na to dżem, przykrywamy drugim spodem i resztą kremu. Zakrywamy krawędzie i robimy ozdobne rozetki przy pomocy rękawa. Płatki czekolady przyklejamy do krawędzi tortu.

fit czekoladowy tort

Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 12

Wartość energetyczna 134 kcal
Węglowodany 17,8 g
Tłuszcz 3,2 g
Białko 8,8 g

Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania

    Sprawdz również inne przepisy i artykuły na mojej stronie oraz zajrzyj na Instagram, po więcej treści.

    0
    Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x