Sernik na zimno z truskawkami – idealny na słoneczną pogodę.

Dodatkowo 1 kawałek to tylko 167 pysznych kalorii i spora dawka białka, które zapewni sytość na dłużej.

Sernik na zimno z truskawkami na czekoladowym spodzie

Składniki

Na spód:

  • Czerwona fasola 240g
  • Jajko 1 szt
  • Erytrytol 50g
  • Kakao 5g
  • Oliwa 5g
  • Mąka owsiana 20g

Na masę serową:

  • Twaróg półtłusty 750g
  • Skyr naturalny 300g
  • Stewia w płynie/ Aromat ciasteczkowy 15 kropel lub 10 tabletek słodzika
  • Żelatyna 8g + 50ml gorącej wody
  • Truskawki 300g

Dodatkowo:

  • Galaretka truskawkowa bez cukru 15g
  • Gorąca woda 350ml

 Sposób wykonania

  1. Wszystkie składniki na spód blendujemy na gładką masę i pieczemy w tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C przez około 25 minut.
  2. Twaróg, skyr i słodzik miksujemy.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy.
  4. Truskawki kroimy na małe kawałki i delikatnie mieszamy z masą serową.
  5. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
  6. Na wystudzony spód wykładamy masę serową i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylewamy zimną galaretkę i zostawiamy w lodówce do stężenia (około 3h).
Sernik na zimno z truskawkami na czekoladowym spodzie

Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 12

Wartość energetyczna 138 kcal
Węglowodany 9,1 g
Tłuszcz 3,8 g
Białko 16,4 g

Sprawdz również inne przepisy i artykuły na mojej stronie oraz zajrzyj na Instagram, po więcej treści.

Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania

    0
    Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x