Czy istnieje zdrowszy odpowiednik pizzy, który będzie równie smaczny?
Tak! Wystarczy podmienić część mąki, użyć mozzarelli w wersji light, odpowiednio dobrać dodatki i voilà – pyszna i pełnowartościowa fit pizza gotowa.
Fit pizza proteinowa
Składniki
(na 1 pizzę = 2 porcje)
Na ciasto:
- Drożdże świeże 5g
- Cukier 2,5g
- Woda 85ml
- Sól 2g
- Mąka pszenna (najlepiej typ „00”) 70g
- Mąka sojowa odtłuszczona 25g
- Mąka ryżowa 5g
Na sos:
- Ketchup bez cukru 50g
- Oliwa z oliwek 3g
- Oregano
- Czosnek granulowany
- Cebula suszona
Dodatki:
- Mozzarella light (kulka w zalewie) 100g
- Szynka drobiowa 40g
- Pieczarki 150g
Sposób wykonania
Ciasto:
- Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i całą wodę. Mieszamy.
- Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy sól i mąki. Wyrabiamy ciasto mikserem z hakami.
- Wyrobione ciasto przekładamy do zamykanego pojemniczka posmarowanego cienko oliwą, zamykamy go i wstawiamy do lodówki na noc.
*W wersji szybszej: do ciasta dodajemy 10g drożdży i po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na minimum 1h.*
Sos:
- Ketchup mieszamy z oliwą i przyprawami.
Dodatki:
- Mozzarellę kroimy w kostkę.
- Szynkę rozrywamy na drobne kawałki lub kroimy.
- Pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy na suchej patelni.
Pizza:
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką papier do pieczenia (nie zagniatamy ponownie ciasta!) i formujemy koło rozciągając ciasto w kierunku zewnętrznym.
- Na uformowanym cieście rozsmarowujemy sos i układamy dodatki.
- Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C (lub więcej) do zarumienienia się brzegów.
Przybliżone wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna | 444 kcal |
Węglowodany | 47 g |
Tłuszcz | 10 g |
Białko | 35 g |
Wskazówki
- Do ciasta możesz użyć mąki pszennej typ 450 lub typ „00” tzw. mąka na pizzę.
- Nie pomijaj dodatku mąki ryżowej. 5g wydaje się być nieznaczącą ilością, jednak wpływa ona na konsystencję i chrupkość ciasta.
- Po wyjęciu wyrośniętego ciasta z lodówki, daj mu się ogrzać do temperatury pokojowej przez min. 30 minut.
- Porządnie rozgrzej swój piekarnik przed pieczeniem pizzy. 250°C to minimum. Jeżeli twój piekarnik ma wyższą temperaturę – wykorzystaj to.
- Jeżeli posiadasz, użyj kamienia do pieczenia pizzy, dzięki niemu spód pizzy będzie lepiej podpieczony, jednocześnie skraca się czas pieczenia.