Żytnie ciasto z jabłkami – przepyszne, wilgotne i delikatne. Lekko korzenne dzięki dodatkowi przypraw i słodkie dzięki jabłkom i odrobinie syropu klonowego lub miodu.
Żytnie ciasto z jabłkami
Składniki
- 1 średnie jabłko (ok.150g)
- Cynamon 0,5 łyżeczki
- Masło lub olej kokosowy rafinowany 75g
- Syrop klonowy lub miód (lub pół na pół) 30g
- Erytrytol 100g
- Mleko (w temperaturze pokojowej) 80ml (75ml jeżeli pominiemy dodatek 10g mąki pszennej)
- Jajko rozmiar M 1 sztuka
- Mąka żytnia razowa 150g
- Migdały zmielone na proszek lub mąka migdałowa 50g
- Mąka pszenna 10g
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Sposób wykonania
(Na początku przygotowań warto włączyć piekarnik na 170°C)
1. Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałki, obsypujemy cynamonem i odstawiamy.
2. Do garnuszka wkładamy masło lub olej kokosowy, syrop klonowy lub miód i erytrytol. Podgrzewamy na małym ogniu aż erytrytol się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
3. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, migdały, mąkę pszenną (jeżeli zdecydowaliśmy się jej użyć) i proszek do pieczenia.
4. Do garnuszka dodajemy mleko i jajko i mieszamy widelcem lub trzepaczką.
5. Do miski z mąkami wlewamy zawartość garnka i mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Dodajemy jabłka, delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki 20×8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40-50 minut.
Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 10
Wartość energetyczna | 170 kcal |
Węglowodany | 15 g |
Tłuszcz | 10 g |
Białko | 3,6 g |
Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania