Żytnie ciasto z jabłkami – przepyszne, wilgotne i delikatne. Lekko korzenne dzięki dodatkowi przypraw i słodkie dzięki jabłkom i odrobinie syropu klonowego lub miodu.

Żytnie ciasto z jabłkami

Składniki

  •  1 średnie jabłko (ok.150g)
  • Cynamon 0,5 łyżeczki
  • Masło lub olej kokosowy rafinowany 75g
  • Syrop klonowy lub miód (lub pół na pół) 30g
  • Erytrytol 100g
  • Mleko (w temperaturze pokojowej) 80ml (75ml jeżeli pominiemy dodatek 10g mąki pszennej)
  • Jajko rozmiar M 1 sztuka
  • Mąka żytnia razowa 150g
  • Migdały zmielone na proszek lub mąka migdałowa 50g
  • Mąka pszenna 10g
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 Sposób wykonania

(Na początku przygotowań warto włączyć piekarnik na 170°C)
1. Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałki, obsypujemy cynamonem i odstawiamy.
2. Do garnuszka wkładamy masło lub olej kokosowy, syrop klonowy lub miód i erytrytol. Podgrzewamy na małym ogniu aż erytrytol się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
3. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, migdały, mąkę pszenną (jeżeli zdecydowaliśmy się jej użyć) i proszek do pieczenia.
4. Do garnuszka dodajemy mleko i jajko i mieszamy widelcem lub trzepaczką.
5. Do miski z mąkami wlewamy zawartość garnka i mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Dodajemy jabłka, delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki 20×8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40-50 minut.

Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 10

Wartość energetyczna 170 kcal
Węglowodany 15 g
Tłuszcz 10 g
Białko 3,6 g

Sprawdz również inne przepisy i artykuły na mojej stronie oraz zajrzyj na Instagram, po więcej treści.

Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania

    0
    Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x