Pyszny przepis na śniadanie lub kolację. 

Podstawą są jajka, a możliwość indywidualnego dobrania składników sprawia, że prawie każdy znajdzie odpowiednie dla siebie połączenie smaków. 

Można ją jeść zarówno na ciepło od razu po przygotowaniu lub na zimno.

Składniki:
(na 6 porcji)

  • Jajka 10 sztuk
  • Mleko 50ml
  • Chuda szynka 100g
  • Szpinak 100g
  • Pomidory 100g
  • Ser sałatkowy półtłusty 140g
  • Sól, pieprz
  • Szczypiorek

 

Sposób wykonania:

  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i roztrzepujemy.
  2. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy razem ze szpinakiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Pomidory i ser kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.
  4. Do jajek dodajemy szynkę, szpinak i pomidory oraz sól pieprz i szczypiorek.
  5. Masę jajeczną przelewamy do prostokątnego naczynia żaroodpornego, a na wierzchu posypujemy ser sałatkowym.
  6. Frittatę pieczemy w 180°C przez 30-40 minut (w zależności od powierzchni naczynia żaroodpornego).
  7. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

 

Przybliżone wartości odżywcze 1 porcji:

Wartość energetyczna 208 kcal
Węglowodany 3,3 g
Tłuszcz 12,7 g
Białko 20,1 g
0
Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x