Pyszna masa serowa, ciasteczkowy spód i kawałki ciastek. Sernik z ciasteczkami Oreo świetnie sprawdzi się o każdej porze roku.
Sernik z ciasteczkami Oreo
Składniki
Spód:
- Ciasteczka Oreo/Neo (bez nadzienia) 20 sztuk
- Masło/olej kokosowy 50g
Masa:
- Twaróg sernikowy (ok. 6g tłuszczu) 1kg
- Śmietanka 30% 150g
- Słodzik 35 tabletek
- Nadzienie z ciasteczek
- Aromat śmietankowy 2 krople
- Aromat waniliowy 2 krople
- Żelatyna 15g
- Gorąca woda 50ml
- Ciasteczka Oreo/Neo 10 sztuk
- Czarne kakao (lub zwykłe) 5-10g
Sposób wykonania
- Oddzielamy ciasteczka (20szt) od nadzienia za pomocą noża. Krem odkładamy do oddzielnej miseczki, a ciasteczka kruszymy na pył (np. w blenderze lub przy pomocy woreczka strunowego i wałka).
- Masło lub olej rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy 24cm (wyłożonej papierem do pieczenia), dociskamy masę i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy.
- Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Twaróg mieszamy z rozpuszczonym w małej ilości gorącej wody słodzikiem i aromatami.
- Nadzienie z ciasteczek rozpuszczamy i dodajemy do masy.
- Dodajemy do masy ostudzoną żelatynę i miksujemy.
- Śmietankę ubijamy i łączymy z masą.
- Ciasteczka Oreo (10szt) łamiemy na mniejsze kawałki dodajemy do masy.
- Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na minimum 3h.
*Twaróg powinien mieć temperaturę pokojową, a śmietanka powinna być schłodzona.
Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 16
Wartość energetyczna | 205 kcal |
Węglowodany | 14,1 g |
Tłuszcz | 12,9 g |
Białko | 7,7 g |
Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania