Pyszna masa serowa, ciasteczkowy spód i kawałki ciastek. Sernik z ciasteczkami Oreo świetnie sprawdzi się o każdej porze roku.

Sernik z ciasteczkami Oreo

Składniki

Spód:

  • Ciasteczka Oreo/Neo (bez nadzienia) 20 sztuk
  • Masło/olej kokosowy 50g

Masa:

  • Twaróg sernikowy (ok. 6g tłuszczu) 1kg
  • Śmietanka 30% 150g
  • Słodzik 35 tabletek
  • Nadzienie z ciasteczek
  • Aromat śmietankowy 2 krople
  • Aromat waniliowy 2 krople
  • Żelatyna 15g
  • Gorąca woda 50ml
  • Ciasteczka Oreo/Neo 10 sztuk
  • Czarne kakao (lub zwykłe) 5-10g

Sposób wykonania

  1. Oddzielamy ciasteczka (20szt) od nadzienia za pomocą noża. Krem odkładamy do oddzielnej miseczki, a ciasteczka kruszymy na pył (np. w blenderze lub przy pomocy woreczka strunowego i wałka).
  2. Masło lub olej rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy 24cm (wyłożonej papierem do pieczenia), dociskamy masę i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy.
  3. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Twaróg mieszamy z rozpuszczonym w małej ilości gorącej wody słodzikiem i aromatami.
  5. Nadzienie z ciasteczek rozpuszczamy i dodajemy do masy.
  6. Dodajemy do masy ostudzoną żelatynę i miksujemy.
  7. Śmietankę ubijamy i łączymy z masą.
  8. Ciasteczka Oreo (10szt) łamiemy na mniejsze kawałki dodajemy do masy.
  9. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na minimum 3h.

*Twaróg powinien mieć temperaturę pokojową, a śmietanka powinna być schłodzona.

Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 16

Wartość energetyczna 205 kcal
Węglowodany 14,1 g
Tłuszcz 12,9 g
Białko 7,7 g

Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania

    Sprawdz również inne przepisy i artykuły na mojej stronie oraz zajrzyj na Instagram, po więcej treści.

    0
    Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x