Sernik na zimno z truskawkami – idealny na słoneczną pogodę.
Dodatkowo 1 kawałek to tylko 167 pysznych kalorii i spora dawka białka, które zapewni sytość na dłużej.
Sernik na zimno z truskawkami na czekoladowym spodzie
Składniki
Na spód:
- Czerwona fasola 240g
- Jajko 1 szt
- Erytrytol 50g
- Kakao 5g
- Oliwa 5g
- Mąka owsiana 20g
Na masę serową:
- Twaróg półtłusty 750g
- Skyr naturalny 300g
- Stewia w płynie/ Aromat ciasteczkowy 15 kropel lub 10 tabletek słodzika
- Żelatyna 8g + 50ml gorącej wody
- Truskawki 300g
Dodatkowo:
- Galaretka truskawkowa bez cukru 15g
- Gorąca woda 350ml
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki na spód blendujemy na gładką masę i pieczemy w tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C przez około 25 minut.
- Twaróg, skyr i słodzik miksujemy.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy.
- Truskawki kroimy na małe kawałki i delikatnie mieszamy z masą serową.
- Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
- Na wystudzony spód wykładamy masę serową i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylewamy zimną galaretkę i zostawiamy w lodówce do stężenia (około 3h).
Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 12
Wartość energetyczna | 138 kcal |
Węglowodany | 9,1 g |
Tłuszcz | 3,8 g |
Białko | 16,4 g |
Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania