Pyszne zielone ciasto z dodatkiem szpinaku, lekko kwaśny mus malinowy i biała chmurka, czyli fit ciasto leśny mech.
Leśny mech – Zielone ciasto z musem malinowym i białą masą
Składniki
Na ciasto:
- Szpinak młody 200g
- Olej 50g
- Jajka 2 sztuki
- Erytrytol 100g
- Mąka pszenna 200g
- Proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
Na mus malinowy:
- Galaretka mailowa bez cukru 25g
- Gorąca woda 450ml
- Maliny mrożone 200g
Biała masa:
- Skry waniliowy 600g (4 kubeczki)
- Śmietan-fix 18g (2 saszetki)
- Słodzik 4 rozkruszone tabletki
Sposób wykonania
Ciasto:
- Szpinak blendujemy z olejem na jak najgładszą masę.
- Dodajemy jajka i erytrytol i ponownie blendujemy.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy mikserem tylko do połączenia składników.
- Przekładamy ciasto do blaszki 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku (180°C, góra-dół) przez 35-40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Mus malinowy:
- Galaretkę malinową rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Gdy galaretka przestygnie wstawiamy ją do lodówki, żeby lekko stężała.
- Mrożone maliny blendujemy na mus. Dodajemy tężejącą galaretkę i krótko blendujemy.
Biała masa:
- Jogurty przekładamy do miski i miksujemy ze śmietan-fixem i słodzikiem. Powstanie gęsta masa, o konsystencji ubitej śmietany kremówki.
Składanie ciasta:
- Z wierzchu zielonego ciasta zdrapujemy (np. widelcem) cienką warstwę i powstałe okruszki odkładamy do miseczki/pojemniczka.
- Na ciasto nakładamy 2 łyżki białej masy i dokładnie rozsmarowujemy.
- Na cienką warstwę masy wykładamy tężejącą galaretkę i wkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie na galaretkę nakładamy białą masę, rozsmarowujemy dokładnie i posypujemy okruszkami zielonego ciasta tworząc mech.
- Wstawiamy ciasto na min. 2h do lodówki.
Przybliżone wartości odżywcze w 1 kawałku z 16
Wartość energetyczna | 115 kcal |
Węglowodany | 13 g |
Tłuszcz | 3,2 g |
Białko | 6,9 g |
Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania