Pyszna tarta z budyniem i truskawkami. Kruchy spód, kremowe nadzienie i truskawki dla przełamania słodkości.

Tarta z budyniem i truskawkami

Składniki

Na spód:

  • Mąka pszenna 120g
  • Erytrytol 20g
  • Proszek do pieczenia szczypta
  • Masło 50g
  • Małe jajko 1 sztuka

Na krem:

  • Mleko 250ml
  • Budyń waniliowy bez cukru (proszek) 32g
  • Erytrytol 20g

Dodatkowo:

  • Truskawki 150g

 Sposób wykonania

  1. Do miski wsypać mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia – wymieszać.
  2. Do mąki dodać masło i posiekać je nożem razem z mąką.
  3. Gdy masło będzie już w małych kawałkach dodać jajko i zacząć wyrabianie ręką. Ciasto powinno być zwarte i stworzyć gładką kulę.
  4. Kulę ciasta wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  5. W mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i erytrytol. Budyń gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Wyjmujemy cisto z lodówki i rozwałkowujemy na koło o średnicy około 25cm.
  7. Rozwałkowane ciasto układamy na formie do tarty 20cm, dociskamy brzegi i dziobiemy widelcem. Pieczemy w piekarniku w 180°C lub w air fryerze w 160°C przez około 15 minut.
  8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykrywamy go ręcznikiem papierowym i stawiamy na nim coś cięższego, aby spód się wypłaszczył.
  9. Na ostudzone ciasto wykładamy budyń i dekorujemy truskawkami
Tarta z budyniem i truskawkami

Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 8

Wartość energetyczna 139 kcal
Węglowodany 17,1 g
Tłuszcz 6,3 g
Białko 3,3 g

Sprawdz również inne przepisy i artykuły na mojej stronie oraz zajrzyj na Instagram, po więcej treści.

Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania

    0
    Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x