Pyszna tarta z budyniem i truskawkami. Kruchy spód, kremowe nadzienie i truskawki dla przełamania słodkości.
Tarta z budyniem i truskawkami
Składniki
Na spód:
- Mąka pszenna 120g
- Erytrytol 20g
- Proszek do pieczenia szczypta
- Masło 50g
- Małe jajko 1 sztuka
Na krem:
- Mleko 250ml
- Budyń waniliowy bez cukru (proszek) 32g
- Erytrytol 20g
Dodatkowo:
- Truskawki 150g
Sposób wykonania
- Do miski wsypać mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia – wymieszać.
- Do mąki dodać masło i posiekać je nożem razem z mąką.
- Gdy masło będzie już w małych kawałkach dodać jajko i zacząć wyrabianie ręką. Ciasto powinno być zwarte i stworzyć gładką kulę.
- Kulę ciasta wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- W mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i erytrytol. Budyń gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Wyjmujemy cisto z lodówki i rozwałkowujemy na koło o średnicy około 25cm.
- Rozwałkowane ciasto układamy na formie do tarty 20cm, dociskamy brzegi i dziobiemy widelcem. Pieczemy w piekarniku w 180°C lub w air fryerze w 160°C przez około 15 minut.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykrywamy go ręcznikiem papierowym i stawiamy na nim coś cięższego, aby spód się wypłaszczył.
- Na ostudzone ciasto wykładamy budyń i dekorujemy truskawkami
Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 8
Wartość energetyczna | 139 kcal |
Węglowodany | 17,1 g |
Tłuszcz | 6,3 g |
Białko | 3,3 g |
Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania