Pyszna i sycąca propozycja, idealna na wiosenny obiad, gdy zaczyna się sezon na kalafiory i szparagi. Dzięki użyciu dużej ilości warzyw posiłek nasyci nas na długo i dostarczy dużo błonnika, a dodatek jajka zapewni tłuszcze i pełnowartościowe białko. Smacznego!

Składniki:
(na 1 porcję)

  • Ziemniaki 150g
  • Kalafior świeży 250g
  • Szparagi 200g
  • Jajko 1 sztuka
  • Jogurt naturalny 40g
  • Świeży koperek

 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obieramy (lub jeżeli mamy młode to myjemy porządnie skórkę), kroimy i gotujemy do miękkości.
  2. Kalafior oczyszczamy z liści i odcinamy różyczki. Myjemy je w chłodnej wodzie i gotujemy we wrzątku przez około 5-7 minut.
  3. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówkę (możemy je też przeciąć na pół) i gotujemy 3-5 minut we wrzątku.
  4. Jajko sadzimy na patelni (ja użyłam patelni nieprzywierającej, dzięki czemu nie musiałam używać dodatkowego tłuszczu) i przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i solimy, następnie posypujemy świeżym koperkiem.
  6. Wszystkie przygotowane składniki podajemy na talerzu z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.

 

Przybliżone wartości odżywcze całego dania:

Wartość energetyczna 344 kcal
Węglowodany 50,5 g
Tłuszcz 9,2 g
Białko 22,5 g
0
Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x