Pyszna i sycąca propozycja, idealna na wiosenny obiad, gdy zaczyna się sezon na kalafiory i szparagi. Dzięki użyciu dużej ilości warzyw posiłek nasyci nas na długo i dostarczy dużo błonnika, a dodatek jajka zapewni tłuszcze i pełnowartościowe białko. Smacznego!
Składniki:
(na 1 porcję)
- Ziemniaki 150g
- Kalafior świeży 250g
- Szparagi 200g
- Jajko 1 sztuka
- Jogurt naturalny 40g
- Świeży koperek
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obieramy (lub jeżeli mamy młode to myjemy porządnie skórkę), kroimy i gotujemy do miękkości.
- Kalafior oczyszczamy z liści i odcinamy różyczki. Myjemy je w chłodnej wodzie i gotujemy we wrzątku przez około 5-7 minut.
- Szparagi myjemy, odłamujemy końcówkę (możemy je też przeciąć na pół) i gotujemy 3-5 minut we wrzątku.
- Jajko sadzimy na patelni (ja użyłam patelni nieprzywierającej, dzięki czemu nie musiałam używać dodatkowego tłuszczu) i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i solimy, następnie posypujemy świeżym koperkiem.
- Wszystkie przygotowane składniki podajemy na talerzu z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.
Przybliżone wartości odżywcze całego dania:
Wartość energetyczna | 344 kcal |
Węglowodany | 50,5 g |
Tłuszcz | 9,2 g |
Białko | 22,5 g |