Pyszny przepis na śniadanie lub kolację.
Podstawą są jajka, a możliwość indywidualnego dobrania składników sprawia, że prawie każdy znajdzie odpowiednie dla siebie połączenie smaków.
Można ją jeść zarówno na ciepło od razu po przygotowaniu lub na zimno.
Składniki:
(na 6 porcji)
- Jajka 10 sztuk
- Mleko 50ml
- Chuda szynka 100g
- Szpinak 100g
- Pomidory 100g
- Ser sałatkowy półtłusty 140g
- Sól, pieprz
- Szczypiorek
Sposób wykonania:
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i roztrzepujemy.
- Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy razem ze szpinakiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Pomidory i ser kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.
- Do jajek dodajemy szynkę, szpinak i pomidory oraz sól pieprz i szczypiorek.
- Masę jajeczną przelewamy do prostokątnego naczynia żaroodpornego, a na wierzchu posypujemy ser sałatkowym.
- Frittatę pieczemy w 180°C przez 30-40 minut (w zależności od powierzchni naczynia żaroodpornego).
- Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Przybliżone wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna | 208 kcal |
Węglowodany | 3,3 g |
Tłuszcz | 12,7 g |
Białko | 20,1 g |