Odchudzona wersja kultowego przysmaku na tłusty czwartek.
Idealnie chrupiące (nawet na następny dzień), smakiem zbliżone do smażonego oryginału.
Jeżeli nie lubisz smażyć na głębokim tłuszczu lub chcesz zjeść lżejszą wersję, to ten przepis będzie dla Ciebie idealny ✨

Z tego przepisu wychodzi około 100 sztuk, a jeden faworek ma ok. 9,5kcal.

Faworki można z powodzeniem upiec zarówno w air fry’erze jak i w piekarniku.

Składniki:

  • Mąka pszenna 160g + około 15g do podsypywania
  • Erytrytol 10g
  • Proszek do pieczenia 1g
  • Sól szczypta
  • Żółtka jaj 3 sztuki (ok.55g)
  • Masło (miękkie) 15g
  • Gęsta śmietana 18% 75g
  • Spirytus 5ml

    Sposób wykonania:

    1. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać mokre składniki i wymieszać łyżką, a następnie lekko wyrobić ręką.
    2. Stolnicę lub silikonową matę podsypać niewielką ilością mąki i położyć na niej ciasto.
    3. Ciasto ubić wałkiem, aż będzie bardziej płaskie, następnie złożyć ciasto na pół, lekko podsypać mąką i znowu ubić przy pomocy wałka. Powtórzyć czynność kilkanaście razy, dzięki temu wtłaczamy do ciasta powietrze i będą mogły powstać charakterystyczne bąbelki.
    4. Po ubijaniu ciasta przełożyć je na 15-20 minut do lodówki, aby się schłodziło.
    5. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Jedną połówkę rozwałkować bardzo cienko (ok. 1mm), pokroić na długie pasy o szerokości ok. 2cm, a następnie podzielić je na mniejsze paski o długości około 10cm
    6. W każdym paseczku naciąć na środku dziurkę o długości około 2cm i przewinąć przez nią jeden bok. Poprzednie czynności powtórzyć z drugą połową ciasta.
    7. Uformowane faworki pieczemy:
      * w piekarniku: 170°C przez około 8 minut
      lub
      * w air fryerze: 160°C przez około 8 minut.

      Przybliżone wartości odżywcze 1 faworka:

      Wartość energetyczna 9,5 kcal
      Węglowodany 1,1 g
      Tłuszcz 0,4 g
      Białko 0,3 g

      Przybliżone wartości odżywcze całości:

      Wartość energetyczna 945 kcal
      Węglowodany 110,9 g
      Tłuszcz 42,3 g
      Białko 26,3 g
      0
      Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x