Fit krówkowe ciasto budyniowe jest proste w przygotowaniu. Herbatniki przełóż masą budyniową, schłodź w lodówce i gotowe!

Krówkowe ciasto budyniowe

Składniki

  • herbatniki kakaowe 24 szt.
  • budyń krówkowy 1,5 dużego opakowania (96g proszku)
  • mleko lub napój roślinny 750ml
  • słodzik 15 tabletek lub 50g erytrytolu
  • masło 40g
  • czekolada lub posypka czekoladowa 30g

Opcjonalnie:

  • odżywka białkowa WPC 50g

Sposób wykonania

  1. Z 750ml mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować ze słodzikiem.
  2. Do gotującego się mleka dodać rozpuszczony budyń i podgrzewać około 5 minut cały czas mieszając. Budyń odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  3. Na blaszce 20x20cm wyłożonej papierem ułożyć herbatniki (12 szt.).
  4. Do jeszcze ciepłego budyniu dodać masło (oraz opcjonalnie odżywkę) i dokładnie wymieszać aż masło się rozpuści.
  5. Na herbatniki wyłożyć 3/4 masy budyniowej. Przykryć resztą herbatników i wyłożyć pozostałą masę.
  6. Posypać starkowaną czekoladą lub posypką. Odstawić na min 1h do lodówki.

Krówkowe ciasto budyniowe

Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 16

Wartość energetyczna 130 kcal
Węglowodany 16,4 g
Tłuszcz 6,2 g
Białko 2,5 g

Sprawdz również inne przepisy i artykuły na mojej stronie oraz zajrzyj na Instagram, po więcej treści.

Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania

    0
    Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x