Fit krówkowe ciasto budyniowe jest proste w przygotowaniu. Herbatniki przełóż masą budyniową, schłodź w lodówce i gotowe!
Krówkowe ciasto budyniowe
Składniki
- herbatniki kakaowe 24 szt.
- budyń krówkowy 1,5 dużego opakowania (96g proszku)
- mleko lub napój roślinny 750ml
- słodzik 15 tabletek lub 50g erytrytolu
- masło 40g
- czekolada lub posypka czekoladowa 30g
Opcjonalnie:
- odżywka białkowa WPC 50g
Sposób wykonania
- Z 750ml mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować ze słodzikiem.
- Do gotującego się mleka dodać rozpuszczony budyń i podgrzewać około 5 minut cały czas mieszając. Budyń odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Na blaszce 20x20cm wyłożonej papierem ułożyć herbatniki (12 szt.).
- Do jeszcze ciepłego budyniu dodać masło (oraz opcjonalnie odżywkę) i dokładnie wymieszać aż masło się rozpuści.
- Na herbatniki wyłożyć 3/4 masy budyniowej. Przykryć resztą herbatników i wyłożyć pozostałą masę.
- Posypać starkowaną czekoladą lub posypką. Odstawić na min 1h do lodówki.
Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 16
Wartość energetyczna | 130 kcal |
Węglowodany | 16,4 g |
Tłuszcz | 6,2 g |
Białko | 2,5 g |
Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania