Pyszne, rozgrzewające i jesienne danie. 
Leczo z tego przepisu syci, dzięki dużej objętości oraz zawartości warzyw, a jednocześnie ma mało kcal, bo tylko 202 w jednej porcji. 

Składniki:
(na 4 porcje)

  • Kiełbasa drobiowa 200g
  • Cebula 20g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Papryka czerwona 1 sztuka (ok. 150g)
  • Cukinia 2 średnie sztuki (ok. 625g)
  • Passata pomidorowa 700g
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie

 

Sposób wykonania:

  1. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
  2. Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy na patelnię do kiełbasy. Mieszamy i po chwili dodajemy ok. 20 ml wody.
  3. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę i dodajemy razem z podsmażoną cebulą i kiełbasą do garnka (lub gotujemy leczo w głębokiej patelni).
  4. Do garnka dodajemy passatę i wszystkie przyprawy.
  5. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.

 

Przybliżone wartości odżywcze 1 porcji:

Wartość energetyczna 202 kcal
Węglowodany 19,3 g
Tłuszcz 7,5 g
Białko 14,6 g
0
Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x