Pyszne, rozgrzewające i jesienne danie.
Leczo z tego przepisu syci, dzięki dużej objętości oraz zawartości warzyw, a jednocześnie ma mało kcal, bo tylko 202 w jednej porcji.
Składniki:
(na 4 porcje)
- Kiełbasa drobiowa 200g
- Cebula 20g
- Czosnek 1 ząbek
- Papryka czerwona 1 sztuka (ok. 150g)
- Cukinia 2 średnie sztuki (ok. 625g)
- Passata pomidorowa 700g
- Sól, pieprz
- Przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
- Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
- Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy na patelnię do kiełbasy. Mieszamy i po chwili dodajemy ok. 20 ml wody.
- Paprykę i cukinię kroimy w kostkę i dodajemy razem z podsmażoną cebulą i kiełbasą do garnka (lub gotujemy leczo w głębokiej patelni).
- Do garnka dodajemy passatę i wszystkie przyprawy.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
Przybliżone wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna | 202 kcal |
Węglowodany | 19,3 g |
Tłuszcz | 7,5 g |
Białko | 14,6 g |