Pieczona owsianka z truskawkami idealna na śniadanie, które można przygotować wcześniej.
Najlepiej zjeść ją z jogurtem (np. skyrem) lub z szejkiem białkowym.
Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami. Można dodać również czekoladę dla większej smakowitości.
Składniki:
(na 9 porcji)
- Płatki owsiane 350g
- Wrząca woda 500ml
- Kakao niesłodzone 30g
- Erytrytol 50g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Banany 2 sztuki (240g)
- Truskawki mrożone 750g
- Opcjonalnie: kawałki czekolady
Sposób wykonania:
- Płatki owsiane zalewamy 500ml wrzącej wody. Odstawiamy na 10-15 minut.
- Gdy płatki zmiękną dodajemy erytrytol, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy.
- Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do płatków.
- Większość truskawek dodajemy do masy i mieszamy. Następnie masę przekładamy do blaszki (ok. 20x20cm) i na wierzchu układamy resztę truskawek. (Opcjonalnie posypujemy też kawałkami czekolady).
- Pieczemy w 180°C przez 40-45 minut.
- Kroimy na 9 kawałków dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Przybliżone wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna | 205 kcal |
Węglowodany | 35,3 g |
Tłuszcz | 3,6 g |
Białko | 6,3 g |