Pysznie mleczna, delikatna i lekka FIT PANNA COTTA.
Aby ją przygotować potrzebujesz tylko kilku składników i dłuższej chwili, by masa stężała w lodówce, aby wyczarować pyszny deser.
Przepis jest na jedną porcję, która zawiera ok. 227 kcal.
Lubisz mleczne desery?
Sposób wykonania
- Mleko przelewamy do małej miseczki, w której będziemy chcieli „uformować” panna cottę i podgrzewamy je (np. w mikrofalówce) aż będzie gorące i rozpuszczamy w nim 4 tabletki słodzika.
- Do innej małej miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 25ml zimnej wody i zostawiamy na chwilę aż napęcznieje. Gdy żelatyna wsiąknie wodę przygrzewamy ją w mikrofalówce przez 10 sekund i mieszamy do rozpuszczenia kryształków.
- Do miseczki z żelatyną powoli dodawaj po łyżce gorące mleko i mieszaj, następnie wlej żelatynę do pozostałego mleka, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Ostygnięte mleko z żelatyną odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
- Sos truskawkowy: mrożone truskawki przekładamy do garnuszka, dodajemy erytrytol i dodajemy wodę, następnie całość gotujemy na małym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać i powstanie sos z kawałkami owoców. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Schłodzoną mleczną masę wykładamy na talerz (patrz rysunek poniżej) i polewamy sosem truskawkowym.
Sposób na wyciągnięcie mlecznej masy z miseczki
Dodatkowe wskazówki
- Możesz użyć mleka o mniejszej zawartości tłuszczu, jednak smak będzie wtedy mniej intensywny.
- Zamiast erytrytolu i słodzika w tabletkach możesz użyć stewii lub ksylitolu. Dostosuj poziom słodkości do swoich upodobań.
- Aby łatwiej było wyjąć stężałą mleczną masę z miseczki wystarczy, że delikatnie podważysz brzegi nożem, a następnie przytrzymasz miseczkę przez chwilę w ciepłej wodzie.