Pysznie mleczna, delikatna i lekka FIT PANNA COTTA. 

Aby ją przygotować potrzebujesz tylko kilku składników i dłuższej chwili, by masa stężała w lodówce, aby wyczarować pyszny deser.

Przepis jest na jedną porcję, która zawiera ok. 227 kcal.

Lubisz mleczne desery? 

Panna Cotta w wersji FIT

Składniki

Na mleczną masę:

  • Mleko 3,2% 250ml
  • Żelatyna 8g
  • Woda 25ml
  • Słodzik 4 tabletki

Na sos truskawkowy:

  • Truskawki mrożone 150g
  • Erytrytol 30g
  • Woda 30ml
Sposób wykonania
  1. Mleko przelewamy do małej miseczki, w której będziemy chcieli „uformować” panna cottę i podgrzewamy je (np. w mikrofalówce) aż będzie gorące i rozpuszczamy w nim 4 tabletki słodzika.
  2. Do innej małej miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 25ml zimnej wody i zostawiamy na chwilę aż napęcznieje. Gdy żelatyna wsiąknie wodę przygrzewamy ją w mikrofalówce przez 10 sekund i mieszamy do rozpuszczenia kryształków.
  3. Do miseczki z żelatyną powoli dodawaj po łyżce gorące mleko i mieszaj, następnie wlej żelatynę do pozostałego mleka, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  4. Ostygnięte mleko z żelatyną odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
  5. Sos truskawkowy: mrożone truskawki przekładamy do garnuszka, dodajemy erytrytol i dodajemy wodę, następnie całość gotujemy na małym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać i powstanie sos z kawałkami owoców. Odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Schłodzoną mleczną masę wykładamy na talerz (patrz rysunek poniżej) i polewamy sosem truskawkowym.

    Sposób na wyciągnięcie mlecznej masy z miseczki

    Dodatkowe wskazówki
    • Możesz użyć mleka o mniejszej zawartości tłuszczu, jednak smak będzie wtedy mniej intensywny.
    • Zamiast erytrytolu i słodzika w tabletkach możesz użyć stewii lub ksylitolu. Dostosuj poziom słodkości do swoich upodobań.
    • Aby łatwiej było wyjąć stężałą mleczną masę z miseczki wystarczy, że delikatnie podważysz brzegi nożem, a następnie przytrzymasz miseczkę przez chwilę w ciepłej wodzie.
    panna cotta fit
    Przybliżone wartości odżywcze całości

    Wartość energetyczna 227 kcal
    Węglowodany 19,8 g
    Tłuszcz 8,6 g
    Białko 15,5 g

    Sprawdz również inne przepisy i artykuły na mojej stronie oraz zajrzyj na Instagram, po więcej treści.

    0
    Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x