Czy jest ciasto bardziej kojarzące się ze Świętami niż makowiec? Dla mnie chyba nie.
Czy to w formie strucli, czy taki jak tutaj, bez zawijania, makowiec to moje ulubione ciasto świąteczne. Ciężkie, wilgotne, naładowane bakaliami, pyszne.
Dodatkowo ciasto z tego przepisu nie zawiera cukru, dlatego jest mniej kaloryczne niż to tradycyjne oraz zdrowsze, a jednocześnie smakuje wyśmienicie.
Składniki:
(na blaszkę 21x21cm)
- Mąka pszenna 175g
- Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- Masło (zimne) 125g
- Erytrytol w pudrze 50g (zwykły erytrytol zmielony w młynku do kawy lub roztarty w moździerzu)
- Żółtka jaj 1,5 sztuki
- Gęsty jogurt naturalny 15g
- Sól szczypta
- Zmielony mak 200g
- Żółtka jaj 2,5 sztuki
- Erytrytol 50g
- Masło (miękkie) 50g
- Mąka pszenna 25g
- Kasza manna 15g
- Słodzik 15 tabletek
- Kakao 1 czubata łyżeczka
- Ekstrakt migdałowy 2 łyżeczki lub aromat 0,5 łyżeczki
- Białka jaj 4 sztuki
- Sól szczypta
- Rodzynki 50g
- Kandyzowana skórka pomarańczowa 50g
Sposób wykonania:
1. Ciasto.
Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i erytrytol w pudrze, dodać zimne masło i posiekać. Dodać resztę składników, szybko zagnieść na jednolite ciasto, uformować kulę, zawniąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 60 minut.
Po tym czasie bierzemy 3/4 ciasta i wyklejamy nim blaszkę. Pieczemy przez 15 minut w 180°C.
2. Masa makowa.
Zmielony mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad poziom maku i odstawiamy do nasiąknięcia i ostygnięcia. Gdy mak będzie już chłodny odlewamy pozostałą wodę.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
W osobnej misce ucieramy żółtka z erytrytolem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce mak i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy miękkie masło, mąkę, kaszkę, słodzik, kakao i ekstrakt migdałowy, miskujemy na niskich obrotach.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę i dodajemy delikatnie do masy.
Rodzynki odsączamy z wody i razem ze skórką pomarańczową dodajemy do maku.
3. Pieczenie.
Na zarumieniony spód wylewamy masę makową, a na wierzch tarkujemy pozostałe ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Przybliżone wartości odżywcze całego ciasta:
Wartość energetyczna | 3810 kcal |
Węglowodany | 309,3 g |
Tłuszcz | 253 g |
Białko | 92,1 g |