Miękkie ciasteczka dyniowe, to idealny dodatek do jesiennej kawy czy herbaty.
Ich lekko słodki i pikantny smak idealnie zgra się także z ciepłym mlekiem czy kakao.
Jedno ciasteczko to tylko 52 kcal, więc można w łatwy sposób wkomponować taką przyjemność w swoje codzienne odżywianie.

Składniki:

Mokre:
  • Dynia (np. piżmowa) / Puree z dyni 150g
  • Olej rzepakowy 30g
  • Jajko 1 sztuka
Suche:
  • Mąka pszenna 75g
  • Mąka owsiana 50g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Erytrytol 45g
  • Słodzik 3 tabletki
  • Cynamon 0,5 łyżeczki
  • Imbir, kurkuma, chilli, gałka muszkatołowa – szczypta każdej przyprawy

Sposób wykonania:

  1. Ze 150g dyni robimy ekspresowe puree lub używamy 150g gotowego.
  2. Puree mieszamy z olejem i jajkiem za pomocą trzepaczki.
  3. W osobnej miseczce mieszamy suche składniki.
  4. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy trzepaczką do połączenia.
  5. Na płaskiej blaszce układamy papier do pieczenia i za pomocą łyżki robimy 16 „kleksów” z ciasta.
  6. Pieczemy w 180°C (piekarnik góra-dół przez 22-25 minut.

    Przybliżone wartości odżywcze 1 ciasteczka:

    Wartość energetyczna 52 kcal
    Węglowodany 6,3 g
    Tłuszcz 2,4 g
    Białko 1,4 g
    1
    0
    Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x