Proste i aromatyczne ciasto marchewkowe. Aromatyczne, wilgotne i pełne smaku z dodatkiem chrupiących orzechó włoskich.

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi

Składniki

  • Marchewka 350g (obranej i startej na tarce)
  • Olej 100g
  • Erytrytol/Ksylitol 70g
  • Jajka 3 sztuki
  • Mąka pszenna 100g
  • Mąka owsiana 80g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cynamon 1 płaska łyżeczka
  • Przyprawa do piernika 1 płaska łyżeczka
  • Orzechy włoskie 30g (posiekane)

 Sposób wykonania

  1. Do dużej miski wlewamy olej i wsypujemy erytrytol lub ksylitol. Mieszamy trzepaczką.
    2. Do oleju wbijamy jajka, po każdym mieszając.
    3. Dodajemy obydwie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
    4. Do masy dodajemy startą marchew, mieszamy łyżką i przekładamy do foremki (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Posiekane orzechy rozsypujemy na górze masy.
    6. Pieczemy 50-60 minut, w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Ciasto marchewkowe

Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 16

Wartość energetyczna 135 kcal
Węglowodany 8,9 g
Tłuszcz 9,3 g
Białko 3,3 g

Sprawdz również inne przepisy i artykuły na mojej stronie oraz zajrzyj na Instagram, po więcej treści.

Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania

    0
    Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x