Proste i aromatyczne ciasto marchewkowe. Aromatyczne, wilgotne i pełne smaku z dodatkiem chrupiących orzechó włoskich.
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi
Składniki
- Marchewka 350g (obranej i startej na tarce)
- Olej 100g
- Erytrytol/Ksylitol 70g
- Jajka 3 sztuki
- Mąka pszenna 100g
- Mąka owsiana 80g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Cynamon 1 płaska łyżeczka
- Przyprawa do piernika 1 płaska łyżeczka
- Orzechy włoskie 30g (posiekane)
Sposób wykonania
- Do dużej miski wlewamy olej i wsypujemy erytrytol lub ksylitol. Mieszamy trzepaczką.
2. Do oleju wbijamy jajka, po każdym mieszając.
3. Dodajemy obydwie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
4. Do masy dodajemy startą marchew, mieszamy łyżką i przekładamy do foremki (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Posiekane orzechy rozsypujemy na górze masy.
6. Pieczemy 50-60 minut, w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 16
Wartość energetyczna | 135 kcal |
Węglowodany | 8,9 g |
Tłuszcz | 9,3 g |
Białko | 3,3 g |
Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania