Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami w lżejszej wersji, aby każdy (nawet w trakcie odchudzania) mógł cieszyć się smakami jesieni.
Ciasto drożdżowe na jogurcie ze śliwkami i kurkumą
Składniki
Na zaczyn:
- Drożdże świeże [20g]
- Cukier 1 lekko czubata łyżka [15g]
- Mąka pszenna 3 lekko czubate łyżki [45g]
- Mleko 2/5 szklanki [100ml]
Na ciasto:
- Mąka pszenna 2 szklanki [320g]
- Jajka 2 sztuki
- Gęsty jogurt 4 łyżki [65g]
- Słodzik w tabletkach 18 tabl.
- Masło 40g
- Kurkuma 0,5 łyżeczki
Dodatkowo:
-
- Śliwki 15-16 sztuk ok. 0,5kg
Sposób wykonania
- Do dużej miski dodajemy składniki na zaczyn: drożdże, cukier, mąkę i letnie mleko. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i cukru i odstawiamy na 10 minut.
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 2 szklanki mąki, jajka (odlewamy odrobinę białka na później), jogurt, słodzik rozpuszczony w niewielkiej ilości wody oraz kurkumę. Wyrabiamy ciasto mikserem, końcówkami z hakami.
- Gdy ciasto będzie już ładnie wyrobione dolewamy powoli masło ciągle miksując.
- Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
- Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
- Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz wyrabiamy, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy odłożonym wcześniej białkiem. Śliwki wciskamy w ciasto skórką do dołu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
- Pieczemy w 180°C (piekarnik góra-dół) przez 35-45 minut.
Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 16
Wartość energetyczna | 117 kcal |
Węglowodany | 20,3 g |
Tłuszcz | 2,2 g |
Białko | 3,7 g |
Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania