Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami w lżejszej wersji, aby każdy (nawet w trakcie odchudzania) mógł cieszyć się smakami jesieni.

Ciasto drożdżowe na jogurcie ze śliwkami i kurkumą

Składniki

Na zaczyn:

  • Drożdże świeże [20g]
  • Cukier 1 lekko czubata łyżka [15g]
  • Mąka pszenna 3 lekko czubate łyżki [45g]
  • Mleko 2/5 szklanki [100ml]

Na ciasto:

  • Mąka pszenna 2 szklanki [320g]
  • Jajka 2 sztuki
  • Gęsty jogurt 4 łyżki [65g]
  • Słodzik w tabletkach 18 tabl.
  • Masło 40g
  • Kurkuma 0,5 łyżeczki

Dodatkowo:

    • Śliwki 15-16 sztuk ok. 0,5kg

 Sposób wykonania

  1. Do dużej miski dodajemy składniki na zaczyn: drożdże, cukier, mąkę i letnie mleko. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i cukru i odstawiamy na 10 minut.
  2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 2 szklanki mąki, jajka (odlewamy odrobinę białka na później), jogurt, słodzik rozpuszczony w niewielkiej ilości wody oraz kurkumę. Wyrabiamy ciasto mikserem, końcówkami z hakami.
  4. Gdy ciasto będzie już ładnie wyrobione dolewamy powoli masło ciągle miksując.
  5. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
  7. Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz wyrabiamy, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy odłożonym wcześniej białkiem. Śliwki wciskamy w ciasto skórką do dołu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
  8. Pieczemy w 180°C (piekarnik góra-dół) przez 35-45 minut.

Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 16

Wartość energetyczna 117 kcal
Węglowodany 20,3 g
Tłuszcz 2,2 g
Białko 3,7 g

Sprawdz również inne przepisy i artykuły na mojej stronie oraz zajrzyj na Instagram, po więcej treści.

Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania

    0
    Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x