Miękkie ciasteczka dyniowe, to idealny dodatek do jesiennej kawy czy herbaty.
Ich lekko słodki i pikantny smak idealnie zgra się także z ciepłym mlekiem czy kakao.
Jedno ciasteczko to tylko 52 kcal, więc można w łatwy sposób wkomponować taką przyjemność w swoje codzienne odżywianie.
Składniki:
Mokre:
- Dynia (np. piżmowa) / Puree z dyni 150g
- Olej rzepakowy 30g
- Jajko 1 sztuka
Suche:
- Mąka pszenna 75g
- Mąka owsiana 50g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Erytrytol 45g
- Słodzik 3 tabletki
- Cynamon 0,5 łyżeczki
- Imbir, kurkuma, chilli, gałka muszkatołowa – szczypta każdej przyprawy
Sposób wykonania:
- Ze 150g dyni robimy ekspresowe puree lub używamy 150g gotowego.
- Puree mieszamy z olejem i jajkiem za pomocą trzepaczki.
- W osobnej miseczce mieszamy suche składniki.
- Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy trzepaczką do połączenia.
- Na płaskiej blaszce układamy papier do pieczenia i za pomocą łyżki robimy 16 „kleksów” z ciasta.
- Pieczemy w 180°C (piekarnik góra-dół przez 22-25 minut.
Przybliżone wartości odżywcze 1 ciasteczka:
Wartość energetyczna | 52 kcal |
Węglowodany | 6,3 g |
Tłuszcz | 2,4 g |
Białko | 1,4 g |
pyszne ciasteczka!