Pieczona owsianka z truskawkami idealna na śniadanie, które można przygotować wcześniej.

Najlepiej zjeść ją z jogurtem (np. skyrem) lub z szejkiem białkowym.

Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami. Można dodać również czekoladę dla większej smakowitości.

Składniki:
(na 9 porcji)

  • Płatki owsiane 350g
  • Wrząca woda 500ml
  • Kakao niesłodzone 30g
  • Erytrytol 50g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Banany 2 sztuki (240g)
  • Truskawki mrożone 750g
  • Opcjonalnie: kawałki czekolady

 

Sposób wykonania:

  1. Płatki owsiane zalewamy 500ml wrzącej wody. Odstawiamy na 10-15 minut.
  2. Gdy płatki zmiękną dodajemy erytrytol, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy.
  3. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do płatków.
  4. Większość truskawek dodajemy do masy i mieszamy. Następnie masę przekładamy do blaszki (ok. 20x20cm) i na wierzchu układamy resztę truskawek. (Opcjonalnie posypujemy też kawałkami czekolady).
  5. Pieczemy w 180°C przez 40-45 minut.
  6. Kroimy na 9 kawałków dopiero po całkowitym ostygnięciu.

 

Przybliżone wartości odżywcze 1 porcji:

Wartość energetyczna 205 kcal
Węglowodany 35,3 g
Tłuszcz 3,6 g
Białko 6,3 g
0
Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x