Czy jest ciasto bardziej kojarzące się ze Świętami niż makowiec? Dla mnie chyba nie.

Czy to w formie strucli, czy taki jak tutaj, bez zawijania, makowiec to moje ulubione ciasto świąteczne. Ciężkie, wilgotne, naładowane bakaliami, pyszne.

Dodatkowo ciasto z tego przepisu nie zawiera cukru, dlatego jest mniej kaloryczne niż to tradycyjne oraz zdrowsze, a jednocześnie smakuje wyśmienicie.

Składniki:
(na blaszkę 21x21cm)

Na ciasto:
  • Mąka pszenna 175g 
  • Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki 
  • Masło (zimne) 125g 
  • Erytrytol w pudrze 50g (zwykły erytrytol zmielony w młynku do kawy lub roztarty w moździerzu) 
  • Żółtka jaj 1,5 sztuki 
  • Gęsty jogurt naturalny 15g 
  • Sól szczypta
Na masę makową:
  • Zmielony mak 200g
  • Żółtka jaj 2,5 sztuki
  • Erytrytol 50g
  • Masło (miękkie) 50g
  • Mąka pszenna 25g
  • Kasza manna 15g
  • Słodzik 15 tabletek
  • Kakao 1 czubata łyżeczka
  • Ekstrakt migdałowy 2 łyżeczki lub aromat 0,5 łyżeczki
  • Białka jaj 4 sztuki
  • Sól szczypta
  • Rodzynki 50g
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa 50g

 

Sposób wykonania:

1. Ciasto.

Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i erytrytol w pudrze, dodać zimne masło i posiekać. Dodać resztę składników, szybko zagnieść na jednolite ciasto, uformować kulę, zawniąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 60 minut.
Po tym czasie bierzemy 3/4 ciasta i wyklejamy nim blaszkę. Pieczemy przez 15 minut w 180°C.

2. Masa makowa.

Zmielony mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad poziom maku i odstawiamy do nasiąknięcia i ostygnięcia. Gdy mak będzie już chłodny odlewamy pozostałą wodę.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.

W osobnej misce ucieramy żółtka z erytrytolem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce mak i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy miękkie masło, mąkę, kaszkę, słodzik, kakao i ekstrakt migdałowy, miskujemy na niskich obrotach.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę i dodajemy delikatnie do masy.

Rodzynki odsączamy z wody i razem ze skórką pomarańczową dodajemy do maku.

3. Pieczenie.

Na zarumieniony spód wylewamy masę makową, a na wierzch tarkujemy pozostałe ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu.

 

Przybliżone wartości odżywcze całego ciasta:

Wartość energetyczna 3810 kcal
Węglowodany 309,3 g
Tłuszcz 253 g
Białko 92,1 g
0
Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x