Fit sypana szarlotka owsiana jest bardzo prostym i szybkim ciastem, które potrafi zaskoczyć.
Do jej przygotowania możesz użyć mąki owsianej lub zmielonych płatków osianych.
Fit sypana szarlotka owsiana
Składniki
Ciasto:
- mąka owsiana 60g
- mąka pszenna 60g
- kasza manna 100g
- erytrytol 100g
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Nadzienie:
- jabłka ok. 800g lub mus jabłkowy z kawałkami ok. 500g
- cynamon 0,5 łyżeczki
- erytrytol 50g (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- olej 3ml
- masło 30g
Sposób wykonania
- Włączamy piekarnik na 180°C.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dno smarujemy olejem przy pomocy pędzelka.
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce.
- Jabłka kroimy na kawałki i podsmażamy z dodatkiem cynamonu i ew. erytrytolu.
- Na blaszkę ok. 20x20cm wysypujemy pół proszku na ciasto, nakładamy jabłka lub mus i posypujemy pozostałym proszkiem.
- Na wierzch tarkujemy masło (na małych oczkach).
- Pieczemy przez 50-60 minut w 180°C.
Przybliżone wartości odżywcze 1 kawałka z 16
Wartość energetyczna | 89 kcal |
Węglowodany | 16,1 g |
Tłuszcz | 2,2 g |
Białko | 1,6 g |
Zapisz się do newslettera i odbierz letni poradnik zdrowszego grillowania
Cześć,
Do tego ciasta (mąka pszenna, owsiana, kasza manna) trzeba dodać wody bądź mleka? Inaczej dosłownie pieczemy proszek.
100g kaszy manny powinno być ugotowane?
Wszystkie składniki na ciasto powinny być suche, nie mieszamy ich z wodą 😊
Dlatego szarlotka nazywa się sypana, bo sypie się tylko suche składniki 😀
Wilgoć jabłek oraz masło na wierzchu przesiąkają podczas pieczenia i tworzą ciasto 🙂