Nadeszła jesień i wszędzie widujesz przepisy na pyszności z dynią, jednak nie masz czasu przygotowywać puree, które jest potrzebne do większości tych jesiennych dań?
Już nie musisz nagrzewać piekarnika i czekać aż dynia się upiecze!
Z moim przepisem na ekspresowe puree jego przygotowanie zajmie Ci 15 minut i jednocześnie oszczędzisz czas i energię elektryczną.

Składniki:

  • Dynia np. piżmowa, hokkaido, makaronowa
  • Odrobina wody
Potrzebujesz także:
  • Mikrofalówka
  • Miseczka lub głęboki talerz
  • Widelec lub blender

Sposób wykonania:

  1. Dynię obieramy i kroimy na małą kostkę.
  2. Pokrojoną dynię przekładamy do miseczki lub głębokiego talerza, dolewamy odrobinę wody (5-10ml w zależności od ilości dyni).
  3. Talerz/miseczkę z dynią wkładamy do mikrofalówki i przygrzewamy przez około 3 minuty (im więcej dyni tym dłuższy czas).
  4. Wyciągamy naczynie z mikrofalówki i sprawdzamy widelcem czy dynia jest już wystarczająco miękka i da się ją rozgnieść. Jeżeli tak, to rozgniatamy dynię widelcem lub jeżeli potrzebujemy gładszej konsystencji możemy użyć blendera. 

Gotowe puree, po ostudzeniu, możemy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.

    Tak przygotowane puree będzie miało wartości odżywcze takie jak użyta dynia.

    Jeżeli użyjesz 100g dyni, to przygotowane z niej puree będzie miało:

    Wartość energetyczna 26 kcal*
    Węglowodany 6,5 g
    Tłuszcz 0,1 g
    Białko 1 g

    * Na podstawie danych USDA.

     

    0
    Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz.x