Nadeszła jesień i wszędzie widujesz przepisy na pyszności z dynią, jednak nie masz czasu przygotowywać puree, które jest potrzebne do większości tych jesiennych dań?
Już nie musisz nagrzewać piekarnika i czekać aż dynia się upiecze!
Z moim przepisem na ekspresowe puree jego przygotowanie zajmie Ci 15 minut i jednocześnie oszczędzisz czas i energię elektryczną.
Już nie musisz nagrzewać piekarnika i czekać aż dynia się upiecze!
Z moim przepisem na ekspresowe puree jego przygotowanie zajmie Ci 15 minut i jednocześnie oszczędzisz czas i energię elektryczną.
Składniki:
- Dynia np. piżmowa, hokkaido, makaronowa
- Odrobina wody
Potrzebujesz także:
- Mikrofalówka
- Miseczka lub głęboki talerz
- Widelec lub blender
Sposób wykonania:
- Dynię obieramy i kroimy na małą kostkę.
- Pokrojoną dynię przekładamy do miseczki lub głębokiego talerza, dolewamy odrobinę wody (5-10ml w zależności od ilości dyni).
- Talerz/miseczkę z dynią wkładamy do mikrofalówki i przygrzewamy przez około 3 minuty (im więcej dyni tym dłuższy czas).
- Wyciągamy naczynie z mikrofalówki i sprawdzamy widelcem czy dynia jest już wystarczająco miękka i da się ją rozgnieść. Jeżeli tak, to rozgniatamy dynię widelcem lub jeżeli potrzebujemy gładszej konsystencji możemy użyć blendera.
Gotowe puree, po ostudzeniu, możemy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.
Tak przygotowane puree będzie miało wartości odżywcze takie jak użyta dynia.
Jeżeli użyjesz 100g dyni, to przygotowane z niej puree będzie miało:
Wartość energetyczna | 26 kcal* |
Węglowodany | 6,5 g |
Tłuszcz | 0,1 g |
Białko | 1 g |
* Na podstawie danych USDA.